Tel NL 085 023 03 47 - Tel BE 0031 85 023 03 47 - Contact@AllesBrandVeilig.nl

Koolmonoxidemelders

Hoe werkt een koolmonoxidemelder

Wat is koolmonoxide

Koolmonoxide, aangeduid met CO en ook wel eens koolstofmonoxide (CO) genoemd, is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Let op: het gaat hier om CO (koolmonoxide) en niet om CO(kooldioxide of koolstofdioxide).

CO wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt. Dit in tegenstelling tot CO2, dat zwaarder is dan lucht en wat meer naar beneden zakt.

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die brandstof gebruiken.

Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie,aardgas, benzine en hout. Onvolledige verbranding is het gevolg van een zuurstoftekort bij verbranding.

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)