Maak uw pand brandveilig in 5 stappen

Brandbeveiliging is zeer belangrijk, voor thuis en voor uw bedrijf. AllesBrandVeilig informeert u graag over de mogelijkheden om uw pand zo goed mogelijk te beveiligen tegen brand. In vijf stappen geven we u advies over doeltreffende brandbeveiliging, maar ook over branddetectie, brandvertragende en brandwerende middelen, brandbestrijding en vluchtmogelijkheden. Om uw huis of bedrijfspand goed te beveiligen tegen brand en brandschade zijn er diverse producten verkrijgbaar. Deze middelen werken brandwerend, brandvertragend of helpen om een brand te bestrijden. Stap 1: brandwerendheid van uw pand.

1. Brandwerendheid

Een brand kan enorme gevolgen hebben. De gevolgen van een brand kunt u voor een groot deel beperken. Goede brandbeveiliging begint uiteraard bij het brandwerend maken van uw pand. Brandwerende middelen isoleren een brand en zorgen ervoor dat een brand overslaat naar andere ruimtes of panden. Voorbeelden hiervan zijn:

Deze producten beveiligen vrijwel elk soort kabelgroot, buis, leiding en lucht-/ventilatiesysteem in huis of uw bedrijfspand. Uw pand wordt voor nog meer brandschade behoed. In huis kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van brandwerende verven en kitten die u zelf kunt aanbrengen, bijvoorbeeld als u aan het verbouwen bent.

Heeft u vragen, of behoefte aan advies? Neem dan vandaag nog contact op met AllesBrandVeilig.

2. Branddetectie

Mocht er zich een brand voordoen, dan is het uiteraard belangrijk dat deze tijdig gedetecteerd wordt. Naast brand is ook de detectie van een koolmonoxidelek zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders. Koolmonoxide is reuk- en kleurloos en dus is een melder zeer belangrijk om tijdig een koolmonoxidelek te detecteren. Met goede melders wordt u op tijd gewaarschuwd, zodat u en uw gezin tijdig het pand kunnen verlaten. In het onderstaande voorbeeld ziet u waar u de diverse melders het beste kunt plaatsen om de kans op vroegtijdige detectie van brand, hitte of koolmonoxide te detecteren:

 De beste plek voor rookmelders

3. Brandvertragendheid

Er is brand uitgebroken. De melders hebben gelukkig op tijd hun werk gedaan. U wilt nu zo snel mogelijk het pand verlaten. Brandvertragende impregneermiddelen voor papier, hout, textiel en bijvoorbeeld kerstbomen zorgen ervoor dat de brand veel minder snel om zich heen kan slaan. Dit geeft u en anderen de tijd om het pand tijdig te verlaten. Bekende brandvertragende impregneermiddelen zijn verkrijgbaar van Novatherm en Bion Products. Brandwerende en brandvertagende middelen zijn de ideale combinatie om brandschade te beperken, maar vooral om vluchttijd te creeren. Het belangrijkste is natuurlijk dat u zichzelf in veiligheid kunt brengen. Een kleinere brand kunt u mogelijk zelf bestrijden. Om een brand te blussen zijn er meerdere mogelijkheden.

4. Brandbestrijding

U hebt uw pand brandwerend gemaakt, voorzien van melders en waar nodig brandvertragend impregneermiddel toegepast. Nu wilt u een brand(je) zelf kunnen blussen. Het bekendste middel is de brandblusser. Belangrijk om te weten is dat er voor elk soort brand een type brandblusser is. Het type brandblusser is namelijk afhankelijk van de soort brand, het materiaal dat in brand staat en de omgeving van waar de brand zich bevindt. De meest voorokomende brandblussers waaruit u kunt kiezen zijn:

In het overzicht hieronder ziet u welke brandblusser u moet kiezen voor de brandklasse waar de brand toe behoort:

Brandklasses

5. Vluchtmogelijkheden bij brand

Om snel en probleemloos te vluchten, is noodverlichting van belang. Zeker in bedrijfspanden waar de dichtstbijzijnde nooduitgang lang niet altijd bekend is. Goede noodverlichting zorgt ervoor dat u bij rookontwikkeling nog steeds goed kunt zien waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is. Het is daarnaast van belang om vluchtladders tot uw beschikking te hebben. Vluchtladders zijn van levensbelang om, ondanks dat u de trap niet meer af kunt, toch te kunnen vluchten uit het raam of van het balkon. Door stappen 1 tot en met 5 na te gaan voor uw situatie weet u zeker dat uw brandbeveiliging in orde is. AllesBrandVeilig heeft alle producten in huis om uw pand volledig brandveilig te maken. \